Parabeni izazivaju bore i prevremeno starenje

Istrazivaci sa medicinskog univerziteta u Japanu utvrdili su da methylparaben, cesto koriscen konzervans u kozmetici izaziva bore i druge znake starenja kada se izlozi ultraljubicastom zracenju (suncevoj svetlosti).

Parabeni koji se u naucnim studijama cesto povezuju sa hormonskim poremecajima, alergijama i rakom nalaze se u sirokom spektru kozmetickih proizvoda i sredstvima za higijenu. Istrazivaci sa medicinskog univerziteta u Kjoto-u kazu da su posebno zabrinuti zbog preparata za negu lica koji se topicki primenjuju i svakodnevne se koriste. Parabeni se nalaze u mejkapu, kremama, losionima, mleku za suncanje, i sto je najveca ironija u anti aging preparatima.

- Moje je misljenje da zene treba da izbegavaju suncevu svetlost ukoliko moraju da koriste kozmetiku koja sadrzi methylparaben,- izjavio je profesor Toshikazu Yoshikawa za Asahi Shimbun Prema izvestaju ovog casopisa, istrazivaci su naneli na kozu methylparaben u slicnim kolicinama koje se nalaze i u kozmetici. Nakon toga koza je izlozena ultraljubicastom zracenju, u dozama ekvivalentnim prosecnom dnevnom izlaganju suncevoj svetlosti. (30 milidzula ultraljubicastih zraka po kvadratnom centimetru). Rezultati su pokazali da je 19% izlozenih celija koze umrlo, dok je procenat smrtnosti celija bez methylparabena bio manji od 6%. Pored toga iznos lipid peroxida - substance koja ubrzava proces starenja koze - je tri puta povecan u odnosu na celije koze koje nisu tretirane methylparabenom.

Istrazivaci veruju da ovi rezultati znace ubrzano stvaranje bora, tamnih fleka i drugih znakova starenja. U proslosti, familija parabena je povezana sa alergijama, hormonskim poremecajima, rakom, posebno rakom dojke kod zena. Kao rezultat proizvodjaci sve vise izbegavaju koriscenje parabena.

Izvor: The Asahi Shimbun