Prirodna Kozmetika

Jedna indijanska poslovica kaže: “U biljkama se može naći sva moć ovog sveta. Onaj koji spozna njihova tajna svojstva postaje svemoćan!”

Danas postoje razne “prirodne” kozmetike, kako prepoznati pravu?
Prirodna kozmetika je postala trend poslednjih godina. Sve češće se susrećemo sa izrazima "natural" i "organic". Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da razjasnite nedoumice i lakše prepoznate prave prirodne proizvode.

Nije dovoljno da na pakovanju nekog kozmetičkog proizvoda stoji termin „sasvim prirodno” ili "prirodno" i da vam to bude garancija da kupujete kvalitetan prirodni proizvod. Biljni ekstrakti mogu biti dodati u veoma malom procentu, a biljke koje se dodaju kozmetičkom preparatu često prolaze kroz takve procese obrade, konzerviraju se i stabilizuju sa ostalim sastojcima, tako da potpuno izgube svoja prirodna svojstva.

Neka vam vodilja budu sertifikati na proizvodu! Prava prirodna kozmetika mora zadovoljiti određene standarde. Svaki proizvođač koji ispunjava te standarde rado će se time pohvaliti i na svojim proizvodima istaknuti sertifikat renomiranih institucija.

Sertifikat ECOCERT je sistem kontrole i sertifikacije organske proizvodnje bez upotrebe hemije. Više informacija o sertifikatu Ecocert

Sertifikat BDIH je garancija prirodnog porekla, kvaliteta i neškodljivosti proizvoda, koji se dodeljuje prema strogim kriterijumima Instituta BDIH. Dodatne informacije o sertifikatu BDIH

Proizvođača koji u svojoj ponudi imaju proizvode sa sertifikatom kontrolisane prirodne kozmetike ima sve više, a najpoznatije su sledeće kozmetičke linije: Dr.Hauschka, Lavera, Logona, Sante, Primavera i Weleda.

Šta znači prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika isključuje prisustvo hemijskih i sintetičkih konzervansa (parabena, formaldehida…), emulgatora, mirisa i boja, silikona, parafina... Koriste se najčešće ručno pripremani ekstrakti lekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda, alkohol nastao ekstrakcijom biljaka... Podloge kozmetičkih proizvoda koji sa navedenim komponentama čine celinu takođe su prirodnog porekla. Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala. Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama. Ambalaža takođe mora biti ekološki prihvatljiva.

Kako opstaje bez konzervansa?

Kao konzervansi deluju na prirodne antibakterijske komponente proizvoda - eterična ulja, propolis i alkohol (prirodni alkohol), kao i odgovarajući postupci pri izradi i pakovanju (tuba umesto teglice ili bočica sa posebnim zatvarčem). Na taj način sprečava se kontaminacija preparata i obezbeđuje se dug vek trajanja proizvoda, i do tri godine.

Kako se postiže izvanredan kvalitet prirodne kozmetike?

Upotrebom samoniklog bilja iz ekološki čistih područja ili, biodinamički ili organski gajenih lekovitih biljaka koji uključuje upotrebu posebnog komposta, posebnu obradu zemlje, proizvodnju vlastitog semena i sejanje u određeno vreme, ručno branje (žetvu) i selekciju biljnog materijala u određeno doba godine i dana.

Po čemu je prirodna kozmetika specifična i zašto se za nju odlučiti?

Ona sledi biološki ritam naše kože i podstiče samokorektivne funkcije. S obzirom na to da je naša koža odgovorna za čitav organizam, a pored toga, kao organ, ima i sopstvene funkcije, vrlo je bitno podstaknuti njen prirodan način funkcionisanja, a ne dodatno je opteretiti. Koža se tretira kao celoviti organ i prirodni kozmetički preparati imaju zadatak da aktiviraju njene funkcije, u težnji da koža postane zdrav organ sposoban da sam prevazilazi određene nepravilnosti.
Prirodna kozmetika ne stvara zavisnost kože i ne dovodi do pojave smanjenja namenjenog učinka kao kod pojedinih sintetičkih kozmetičkih proizvoda usled razvijanja prirodne rezistentnosti kože na hemijske sastojke.

Filozofija prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika revitalizuje i uravnotežuje duh i telo! Nega kože je mnogo više od isključivo fizičkog negovanja. Prava prirodna kozmetika poštuje životne sile i prirodne ritmove kože. Prepoznaje dušu koja je povezana sa duhom i odražava se na ljudskom licu. Veruje da je razumevanje načina na koji kožu treba negovati u istoj meri duhovni i naučni čin.