Savet dermatologa za izbor kreme za sunčanje


Saveti za UV zaštitu - dermatovenerolog primarijus dr Gorana Isailović, iz Gradskog zavoda za kožnovenerične bolesti u Beogradu.

Dobar antisolarni krem je istovremeno i skup krem, jer mora da ispuni čitav niz osobina. Od toga da štiti od uticaja UV zraka, da je vodootporan, da je fotostabilan (ne razgrađuje se na suncu), ne sme da bude komedogen, odnosno da ne izaziva stvaranje akni. Ne sme da bude ni parfimisan jer sa suncem daje fototoksičan efekat, a takođe i kozmetički prihvatljiv, odnosno da ne ostavlja trag na koži.

Ukazujući na još neke korisne detalje dr Isailović kaže: - Nije dovoljno da na kutiji, recimo, stoji zaštitini faktor 15. Mora da se pročita da li on štiti od delovanja svih UV zraka, i da li u sebi recimo ima titanijum dioksid ili cink oksid. Ako sadrži ove sastojke, onda je idealan.

Ima i antisolarnih kremova koji u sebi sadrže i hemijska svojstva (cinamati i derivati paraaminobenzoeve kiseline- PABA), i nepreporučljivi su za decu. U dodiru sa kožom mogu da izazovu alergije, a za pojedine hemijske elemente dokazano je da su kancerogeni.

Izvor: Glas Javnosti