13 Tajni Prirode Za Zdravu Kosu

Vratimo se prirodi. Priroda je uvek bila sinonim ljudskog bića, lepote i harmonije. Savremeni svet je doveo do brojnih poremećaja pa je krajnje vreme da se ponovo uspostavi ravnoteža između čoveka i prirode, da pobegnemo iz sveta hemije i vratimo prirodnim resursima.

Da je hemija negativno uticala na nas svedoče mnoge studije koje se odnose na sve češći problem gubitka kose, kako kod muškaraca tako i kod žena. Kako bi sačuvali vašu kosu, sprečili prekomerno opadanje i podstakli njen ponovni rast, kontrolisali perut i uklonili crvenilo i svrab, poboljšali strukturu kose ili usporili gubitak pigmenta dlake, potrebno je da znate 13 tajni prirode za zdravu kosu.

Kombinacijom aromatičnog bilja sa čistog, nezagađenog područja, njihovim ekstraktima, cvetnim vodama i eteričnim uljima otkriva se tajna za negu vaše kose i rešavaju mnogobrojni problemi koje ste do sada imali.

Potrebno je znati zašto sledeće biljke u vidu ulja ili hidrolata, cvetnih vodica, koje nastaju prilikom destilacije biljnog materijala, pronalaze primenu u prirodnoj kozmetici i pokazuju odlične rezultate u preparatima za negu kose.

1.

Čičkovo ulje je veoma lekovito i tradicionalno se koristi za jačanje korena kose i sprečavanje opadanja. Umiruje iritiranu kožu glave, uklanja perut i obnavlja ispucale krajeve kose. Čičkovo ulje podstiče cirkulaciju i revitalizuje kožu glave.

2.

Lekovita svojstva kantariona su poznata od davnina i veoma je cenjena biljka. Antiseptičkim sastojcima deluje na kožu glave i reguliše lučenje masnoće. U sinergiji sa uljem masline daje iznenađujuće rezultate u sprečavanju opadanja kose.

3.

Ulje semenki grožđa je veoma bogato linolinskom kiselinom i vitaminom E. Linolinska kiselina hrani ćelije i doprinosi zdravlju kože i kose. Vitamin E podstiče cirkulaciju, čuva vlažnost kose i ima jako antioksidativno dejstvo. Ulje semenki grožđa neguje suve krajeve kose bolje nego ijedan hemijski preparat.

4.

Ulje noćurka bogato je gamalinoleinskom kiselinom koja na prirodan način deluje kao blokator DHT-a, hormona kome savremena medicinska nauka pripisuje krivicu za mušku naslednu ćelavost, i tako rešava problem opadanja kose usled loše prokrvljenosti folikula dlake. Ulje noćurka pomaže i u tretmanima ekcema, dermatitisa, psorijaze i seboreje na koži glave.

5.

Ricinusovo ulje veoma je korisno za zaštitu kose i regeneraciju kože glave. Deluje umirujuće, štiti i daje vlagu kosi i koži. Dugo se koristi u narodnoj medicini i postoji verovanje da se redovnim utrljavanjem može povratiti izgubljena kosa.

6.

Smilje je veoma cenjena i lekovita biljka. Eterično ulje upotrebljava se kod kožnih oboljenja. Deluje antihematomatično, regenerativno i kao antioksidans. Korisno je protiv upala, dermatitisa i psorijaze. Za ponovni rast kose najpre treba ukloniti sve poremećaje, koža glave mora biti zdrava.

7.

Ulje divlje ruže zbog svog izuzetnog sastava i blage ph vrednosti idealno je za diretnu primenu na kosu. Neguje suvu i hemijski oštećenu kosu i trenutno popravlja njen izgled. Problem peruti se lako otklanja upotrebom toplih obloga pripremljenih sa uljem divlje ruže.

8.

Plodovi nara su veoma cenjeno južno voće. Grci i Rimljani su ga upotrebljavali kao lek. Sadrže organske kiseline i tanin. Može znatno popraviti izgled hemijski bojene kose i osvežiti njenu boju.

Hidrolat i etarsko ulje čempresa pokreće limfnu i vensku cirkulaciju i jača kapilare. Bez dobre cirkulacije ne možemo se nadati rastu nove i zdrave kose.

9.

Žalfija deluje kao antioksidans i stimuliše rast kose, takođe reguliše lučenje masnoće na glavi. Utrljavanje jake infuzije(čaja) listova žalfije je dobro za jačanje slabe i tamnjenje osedele kose.

10.

Lavanda poznata kao svelijek može se upotrebiti za sve poremećaje kože i kose. Važno je da znate da lavanda deluje dugoročno, potrebno je vreme i strpljenje da bi vas obradovali prvi rezultati lečenjem ove izuzetne biljke. Uljem lavande možete pomoći sebi i u slučajevima Alopecije areata.

11.

Hidrolat vreska je snažan antiseptik, antibakterijskog delovanja. U kombinaciji sa ruzmarinom veoma uspešno deluje protiv gljivičnih oboljenja kože glave.

12.

Hidrolat ili etarsko ulje ruzmarina pospešuje cirkulaciju krvi, deluje regenerativno, idealan je za negu masne kože glave.

13.

Pored svih napomenutih biljnih vrsta ne smemo zanemariti lekovitost masline, kleke, hajdučke trave, izopa, pelina, Božijeg drvceta, bora koje poboljšavaju cirkulaciju i deluju umirujuće kod upalnih procesa.

Sakupiti sve biljke na jedno mesto i ujediniti sva ta lekovita svojstva je veliko bogatstvo ali i veoma složen i dugotrajan proces.

Zahvaljujući onima koji traže i shvataju energiju prirode danas postoje i kvalitetni prirodni preparati u kojima su utkane ove tajne biljaka. Verujte prirodi i dopustite joj da vas neguje. Pružite joj strpljenje i upornost i ona ce vas nagraditi - kosom kao pre, zdravom i snažnom. Okrenimo se prirodi.